Zdravá strava a výživový poradce

14.05.2014 10:35

Předchozí článek o diabetu a správném životním stylu mě přiměl napsat ještě jeden článek.

Výživový poradce

V dnešní době je hodně módní dbát na rady výživového poradce. Lidé se předhánějí, kdo se dostane do pořadníku k Havlíčkovi. Každý druhý kdo hubne chodí na konzultace k výživovému poradci.

 

Ano, v některých případech je výživový poradce opravdu důležitý. Ti, co potřebují shodit třeba 30 kg, by se do toho určitě neměli pouštět sami. Lidé, co trpí nějakou poruchou trávicího traktu, mají potravinové alergie či další závažné nemoci, by určitě pomoc lékaře či výživového experta měli také vyhledat.

(Doporučuji si v dnešní oblibě šestitýdenních rekvalifikačních kurzů zjistit, zda je váš výživový poradce třeba také lékař či jak dlouhou má praxi, jakou má specializaci atd. Někteří výživoví poradci se třeba specializují na sportovce, další na bezlepkové diety či na lidé postižené diabetem. A bohužel někteří si před dvěma měsíci začali dělat kurz a měli to štěstí, že je hned přijala nějaká výživová organizace, která svým jménem zaštítila jejich znalosti. Ano, bohužel...)

 

Je návštěva výživového poradce opravdu nutná?

Předchozím odstavcem chci zdůraznit, že někteří opravdu pomoc specialisty potřebují. A co Ti ostatní? Opravdu musí dát nemalé finanční částky výživovému specialistovi? Já vím, je to moderní, dělá to hodně lidí. Ale když se nad tím zamyslíte, v řadě případů to mohou být jen vyhozené peníze.

 

Že potřebujete poradit? Že nevíte, jak se stravovat správně? Opravdu?

Hmm... Ale o tom, že by se mělo jíst hodně zeleniny a ovoce, jste už slyšeli, že? Že je lepší libové maso než tučné také, že? A potravinovou pyramidu jste už také někdy viděli, že? A rčení: jíst střídmě... nebo-li jez do polosyta, pij do polopita, vyjdou ti naplno léta... je vám také povědomé, že?

K zamyšlení: Je opravdu potřeba platit peníze, aby vám tohle řekl expert?

Zapojte se do diskuze na homepage (vpravo dole).