Proč pít teplou vodu

10.06.2013 16:40

Chcete se cítit zdravě? Zapomeňte v létě na led!

Už se Vám to stalo? Sedíte s kamarádem v restauraci a on si objedná k pití teplou vodu. Číšník udiveně kouká. Vypadá, jako když po něm chcete živou vodu z pohádky o Zlatovlásce... I když... podle účinků teplé vody na náš organismus vlastně vůbec nejsme daleko... Proč tedy Váš známý chce zrovna teplou vodu? 

Proč pít teplou vodu?

Podpoříte metabolismus a zlepšíte si zažívání

Zapíjení oběda studenou vodou zpomaluje celý proces trávení. Pokud vypijete vodu o teplotě Vašeho těla, ušetříte svému organismu práci s jejím ohříváním. Ten se Vám pak odvděčí rychlejším trávením a vezmesi z jídla více minerálů a živin.

Lépe spálíte tuky

Tučné jídlo zapité teplou vodou lépe strávíte. Kvůli studeným nápojům tuky z jídla v těle ztuhnou, hůře se tráví*, nalepí se na stěny střev a špatně se dostanou ven. Způsobí Vám nafouknutí a pocit těžkosti. 

*Přesněji řečeno ztuhlé tuky se při reakci se žaludečními kyselinami rozpadnou a vstřebají se střevami rychleji než solidní jídlo.

Stimulujete ledvidny

Teplá voda není pro ledviny žádný šok, a tak pracují lépe. 

Snížíte si tvorbu hlenu

Teplá voda zamezí vytváření hlednu v dutině nosní, jícnu i v celém trávicím traktu.

Omládnete

Teplá voda Vám prozáří obličej. Navíc kdo pije teplou vodu, má méně vrásek.

Osvěžíte se

Ač se to může zdát podivné. Teplá voda či čaj Vás v parných letních dnech osvěží mnohem více než studená minerálka.

Další tipy a rady k teplé vodě

Pití teplé vody není žádný nový objev. Už od pradávna se doporučuje jako elixír dlouhého života. Např. v Číně pití studené vody skoro ani neznají. Podle principu  jing-jang je rovnováha přirozeností našeho organismu. Studená voda způsobuje velkou disharmonii.

- Stačí sklenice teplé vody po ránu a ucítíte mírné zlepšení.  (pozor...ze začátku Vás také "prožene"... i to je detox :-) ). 

- Není nutné pít úplně teplou vodu. Stačí, když má pokojovou teplotu.

- Je lepší vodu převařit a nechat postupně vychladnout než pít teplou z kohoutku.

- Zkrátka zapomeňte na knedlo vepřo zelo zapité krásně vychlazeným pivem... Těžké? Tak radši dáte několikrát ročně tisícovku za detoxikační přípravky? Vyzkoušejte to. Je to jedna z mála věcí, kterou můžete dopřát svému organismu, a při tom je to levné, jednoduše připravitelné a velmi dostupné. A co s ušetřenými penízky? No, třeba můžete zajít k Honzovi na masáž! ;-)